Zeytin Kırlangıç Böceği




Latincesi

Hastalık Tanımı

Genel görünüş itibariyle Ağustos Böceğinin küçültülmüş bir modeli gibidir. Erginler 4-5 mm boyunda, genellikle kirli sarı renkte olup bazı farklı beslenme ortamlarının etkisiyle bal, fındık rengi gibi değişik renklerde de görülebilirler. Başı dikdörtgen şeklindedir ve aşağıya doğru sivrilerek bir üçgen meydana getirir. Antenler kıl şeklinde ve koyu renktedir. Kanatlar vücut renginde olmakla beraber yinede şeffaftır ve uç kısma doğru hafif lekeler ihtiva ederler. Üçüncü çift bacaklar iyi gelişmiştir. Böceğe sıçramada yardımcı olurlar. Yumurtalar elips şeklinde, kırmızımsı kahverengindedir. Sathı düz, üzerinde herhangi bir desen bulunmayan 1 mm boyundaki yumurtalarını 5-14'lük grup ve 2 sıralı olarak çamurdan yapılmış paketler halinde zeytin ağaçlarının dal ve gövdeleri üzerine bırakılır. Yumurtadan yeni çıkmış nimfin rengi önce kavun içidir. Geliştikçe renk griye ve ergin olmaya yakın ananın rengine dönüşür. Kışı yumurta halinde geçirir, mart-nisan aylarında havaların ısınmasıyla yumurtalar açılmaya başlar. Çıkan nimf ler önceleri zeytinler altında ve civardaki otumsu bitkilerle 2-3 ay kadar beslenirler. Bu süre içinde 3 gömlek değiştirerek ergin hale geçerler. Erginler önceleri nimflerin beslendiği otumsu bitkilerde gezinirler, daha sonra çevrede bulunan çeşitli meyve ve zeytin ağaçlarına geçerler. Bu zamanda zeytinler çiçektedir. Zeytinin çiçek tomurcuklarını ve sürgün uçlarını hortumlarıyla emerler. Cinsel olgunluğa erişen erginler haziran-temmuz aylarında yumurtalarını yukarıda anlatıldığı şekilde ağaçlara bırakırlar. Yılda bir döl verirler.

Yaşayış

Bu böcek konukçusu olduğu bitkilerin çiçek, taze sürgün ve meyve saplarına ulumunu sokarak beslenir. Bu beslenme sırasında yara alan dokunun zamanla rengi denir, kurur ve zamanla döküme kadar gider. Zeytinliklerde çokça görülmesine karşılık ekonomik bir zararlı değildir. Bu zararlı Aydın, Adana, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Muğla ili zeytinliklerinde yaygındır.

Kültürel Önlemler

Ağaçların gövde ve kalın dallarına temmuz ayından itibaren bırakılan yumun,; paketleri fırsat bulundukça sert fırça veya çuval parçalarıyla kazınır ve ezilir.

Kimyasal Mücadele

Kullanılacak toz ve emülsiyon preparatlarla kaplama şeklinde bir ilaçlama yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Yumurta paketleri mart sonu veya nisan ayında kontrol edilir, yumurtalardan 50 - 60 açılma görüldüğünde ilaçlamaya geçilir. Bu böceğin hem ekonomik bir zararlı olmadığı için ve hem de çıkıdı zeytin güvesi çıkış zamanına rastladığı için bu zararlıya her hangi bir kimyasal mücadeleye gerek yoktur.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



Zeytin kırlangıç böceği ile mücadele bilgisini bu sitede bulabildim.Teşekkür ederim.

Hüseyin teke , 24.02.2014




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor