Turunçgil Pas Böcusü




Latincesi

Hastalık Tanımı

Ergin dişi ve erkeklerin rengi limon sarısı kahverengi arasında değişir. Hystero-soma üzerindeki halka sayısı 58 dir. Baştan arkaya doğru incelen bir iğ veya havuç şeklinde 0. l mm boyunda, orta kısmında tutunmaya yarayan bir uzantısı bulunur. Çok hareket eden bir akar olup iki çift bacağı vardır. Dişiler yumurtalarını turunçgil meyve ve yapraklarına teker teker veya gruplar halinde bırakırlar. Yumurtaların açılma süresi kışın 24-30, yazın ise 2-4 gündür. Gelişme eşiği 9.2 °C olup bir dölün gelişmesi için etkili sıcaklık toplamı ise 105 gün derecedir. Uygun koşullarda yılda 30-40 döl verebilir.

Yaşayış

Nimf ve erginleri taze yaprak, filiz ve meyveleri emerler. Emgiye uğramı!} yapraklar normal rengini kaybederek sararır ve hafif solar. Taze sürgün ve yapraklarda solgun ve kırmızımsı mor lekeler meydana getirir. Meyvelerin üzeri pas renkli lekelerle kaplanır. Limonlar ise gümüşî bozuk bir renk alır. Zarar görmüş meyvelerde büyüme durur, tadı bozulur, değerini kaybeder. Portakal meyvelerinde ise söz konusu lekeler dağınıktır. Mandarinlerde ise meyvenin her tarafı esmer donuk ve açık gri bir renkle kaplanır. Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygındır.

Kültürel Önlemler

Kültür bitkisiyle ilgili kültürel işlemler zamanında ve yeterince yapılmalı, özellikle bahçe temizliğine önem verilmeli, mümkünse ara tarımı yapılmamalıdır.

Kimyasal Mücadele

Ağaçların önce iç, sonra dış kısmı ilaçlanarak her yerinin iyice ıslanmasına ören gösterilmelidir.

İlaçlama Zamanı

Mayıs ayı başından itibaren 7-8 günde bir bahçenin değişik yerlerinden 1/5 oranında ağaçların her birinden 5 meyve kontrol edilir. Lupla yapılan bu kontrollerde ortalama olarak her görüş alanında 1-2 tane pas böcüsü görüldüğü zaman ilaçlı mücadeleye başlanır. Yine pratik olarak ; bir bahçede bir sene önceki ağaçlarda en az % 51 oranında bu zararlının zararı görülmüş ise o bahçede ertesi sene kontrole gerek olmadan ilaçlama gerekir. Bir evvelki yıl pas böcüsü tüm ağaçlarda olmayıp, bazı ağaçlarda görülmüş ise yalnız o bulaşık ağaçlar ilaçlanmalıdır. Bahçe ağır bulaşık ise her tarafı ilaçlanmalıdır. Eğer bir bahçede kış ilaçlaması yapılıyorsa o bahçe bir önceki yıl pas böcüsü ile bulaşık olduğu saptanmışsa, kış ilaçlamasında kullanılan yazlık yağların içine pas böcüsü ilaçlarından biri katılmalıdır. İlk ilaçlamadan sonraki kontrollerde zararlı zararını devam ettirdiği sürece ilaçlama tekrarlanır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008