Kızıl Ağaç Yaprak Böcegi




Latincesi

Hastalık Tanımı

Kızılağaç böceği, parlak mor görünüşlü, mavi renkte 7 mm. boyundadır. Larvalar siyah renkte az tüylü ve 12 mm kadardır. Kışı kuytu, korunaklı yerlerde ve toprakta geçiren erginler ilkbaharda havalar ısınınca fındık tepe yaprakları üzerinde görülürler. Mayıstan sonra kızılağaçların gölgede kalan dip yapraklarını tercih ederler. 15-20 gün beslendikten sonra çiftleşen dişiler yumurtlamaya başlarlar. Yumurtlama süresi 1.5 ay kadardır. Bu sürede 1 dişi ortalama 600 yumurta bırakır. Yumurtalar yaprak alt yüzünde gruplar halindedir. Kuluçka süresi ortalama 7 gündür. Yaprak alt yüzünde toplu olarak beslenen larvalar 3 gömlek değiştirip 25-30 günde olgunlaşırlar. Olgunlaşan larvalar toprağa iner ve hazırladığı yüksük içerisinde pupa olurlar. Bunlardan temmuz ve ağustos ayında erginler çıkar. Bir kısım erginler ikinci döl verirler. İkinci döl larvaları eylülde toprağa girip ergin olurlarsa da burada kışı geçirirler. Diğer erginler muhtelif korunaklı yerlerde kışlarlar.

Yaşayış

Erginler yapraklarda 3-5 mm çapında delikler açarlar. Larvalar ise yaprağın ince damarlarına dokunmaksızın alt yüzünden kemirerek onu bir dantel haline getirirler. Salgın yıllarında kızılağaç ve fındıklar çok şiddetli zarar görürler. Kızılağaç böceği, 5-10 yılda bir çok dar alanlarda salgın yaptığından önemli bir zararlı değildir. Genellikle Karadeniz sahil şeridinde yaygındır.

Kültürel Önlemler

Kimyasal Mücadele

İlaçlamalarda ağacın her tarafının iyice ilaçlanmasına dikkat edilmelidir. Bunun için atomizörlerle dekara 15 it den az su atılmamalıdır. Toz ilaçlar da çiğli ve serin zamanlarda atılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

ilaçlamanın gerekli olup olmadığını saptamak için; 1-10 cm. büyüklüğündeki bahçelerden 10'ar, 10-30 dekar büyüklükteki bahçelerden 20 şer, 30 dekardan büyük bahçelerden de 30'ar ocak 3x3.5m. boyutlu beyaz bir örtü üzerine silkelenmelidir. Ocak başına 3 ve daha fazla ergin düşen bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır. Bu bahçelerde ilaçlamaya, nisan ayı sonlarında başlanmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor