Kayısı Yaprak Uyuzu




Latincesi

Eriophyes similis Nalepa

Hastalık Tanımı

Erginleri, sarımsı krem renkli, baş tarafı geniş ve kuyruğa doğru daralan havuç şeklinde olup, 2 çift bacağı vardır. Zararlı çok küçük olduğundan doğada çıplak gözle görmek mümkün değildir. Ortalama 0.15 mm boyundadır. Oldukça küçük olduklarından ancak zarar şeklinden tanınabilirler. Kışı ergin dişi döneminde, genellikle gözlerin pullan altında, bazen de kabukları altında gizlenmiş olarak geçirirler. İlkbaharda, yaprak ve sürgünlere geçerek yaşamını oluşturduğu galler içinde geçirir. Mevsim boyunca birden fazla döl verir. Bununla birlikte hızlı çoğalması ve belirgin zararı yaz sonlarında görülür. Sonbaharda kademeli olarak kışı geçirecek yerlere taşınır.

Yaşayış

Yaprakta özellikle kenarlar ve damarlar boyunca yer alan 1-2 mm çaplı sanmsı yeşil ile kırmızı renkte, siğil şeklinde galler oluşur. Gal oluşumuna yaprağın her iki yüzünde de görülür. Üzerinde fazla sayıda gal bulunan yapraklarda kıvnlmalar, buruşmalar ortaya çıkmaktadır. Daha çok ağaçların üst kısımlarını ter­cih eder. Yoğun popülâsyonlarda meyvelerde de benzer kabartılar meydana gelir. Kayısı yetiştiriciliğinin yapıldığı tüm bölgelerde bulunur.

Kültürel Önlemler

Kimyasal Mücadele

İlaçlamalarda iyi bir kaplama sağlanmasına özen gösterilir.

İlaçlama Zamanı

Zararlının bir yıl önceden bulaşık olduğu bahçelerde, ilkbaharda zararlının tomurcuklardan yapraklara geçerken, pembe tomurcuk döneminde veya sonba­harda yapraklardan tomurcuklara geçtiği dönemde ilaçlama yapılır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor