İncir Maymuncuğu




Latincesi

Hastalık Tanımı

Vücudun genel rengi siyahımsı kahverengidir. Dişiler oval, erkekler ince uzunca oval şekillidir. Vücut kül rengi yatık kıllarla göğüs kısmı birer kıl taşıyan düzgün kabarcıklarla kaplıdır. Boy ortalama olarak erkeklerde 6.7 mm, dişilerde 7,6 mm'dir. İncir maymuncuğu kışı ergin halde, ağaçların kök boğazı çevresinde döküntüler ve taş altlarında veya toprağın birkaç cm derinliğinde geçirir. İlkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte (mart ayında) faaliyete geçen erginler zarar yapmaya başlar ve bu faaliyetleri mayıs ayı ortasına kadar devam eder. Yılda l döl verir.

Yaşayış

İncir maymuncuğunun zararını erginler yapar. Yukarıda belirtildiği gibi mart ayı ortalarından itibaren faaliyete geçen erginler ağaç gövdelerinden tırmanarak gözlere ulaşır ve tepe gözleri kemirirler. Zarar gören gözler açılamaz ve meyve gözlerini oluşturacak olan sürgün meydana gelmediğinden ürün alınamaz. Ayrıca, incirde tepe gözü hakimiyeti söz konusu olduğundan tepe gözleri körelmiş olan dalların alt gözlerinden ve ağacın daha yaşlı kısımlarından ertesi yıl çok sayıda zayıf, kısa ve normal ürün veremeyen sürgünler oluşur. Bu oluşumların arttığı durumlarda ağaçlarda çalılaşma görülür. İleri derecede zarar görmüş bazı bahçelerde ise ağaçlar uzaktan kurumuş gibi görünür. Daha önce de değinildiği gibi İncir maymuncuğu ürünün miktarını azalttığı için bulunduğu alanlarda ekonomik açıdan büyük zararlara neden olmaktadır. Yurdumuza has (endemik) bir tür olan bu zararlı ilk kez (1936) Isparta'da bulunmuştur. Bu böceğin incirlerdeki varlığı ve zararı ise 1984 yılında Aydın-Köşk (yukarı Kara tepe Köyü)'deki bazı üreticilerden Tarım teşkilatına gelen yakınmalar sonucu ortaya konulmuştur. Daha sonra yapılan çalışmalarda İncir maymuncuğunun Aydın-Köşk, Umurlu, Nazilli, İzmir Bornova ve Manisa-Akhisar (Zeytinli ova)'da bulunduğu saptanmıştır.

Kültürel Önlemler

Kimyasal Mücadele

Kullanılacak ilaçlar listesinde verilen yapışkan macun dışındaki ilaçlardan birisi ile ağaçların gövdesi sırt pülverizatörü, kök boğazı çevresi ise toprağın 8-10 cm derinliğini ıslatacak şekilde söz gülü kova ile ilaçlanmalıdır. Temin edilebildiği takdirde Tree tanglefoot veya tangletrap yapışkan kurumayan macunlarından biri de ağaç gövdelerine, böceğin tırmanmasını engellemek amacıyla tatbik edilebilir. Tangletrap ile ağaç gövdelerinin ortalarında ve düzgün bir yerinde bir çember oluşururlar. Tree tanglefoot için aynı ilaç fitotoksik olması nedeniyle bu yapışkan su geçirmez mumlu kağıt üzerine sürerek bu kağıdı gövdenin düzgün bir yerine kuşak şeklinde sarıp ataç veya raptiye ile sıkıca tutturmak suretiyle yapılmalıdır

İlaçlama Zamanı

Şubat sonu mart başından itibaren ( hava sıcaklığına bağlı olarak) haftada en az 2 kez yapılacak kontrollerde ergin faaliyetinin başladığı ve gözlerde ilk yeniklerin görüldüğü zaman ilaçlama yapılmalıdır. Ergin faaliyetini kontrol için ağaçların kök boğazı çevresinde, toprağın birkaç cm derinliğinde, taş altlarında erginler aranır. Ayrıca özellikle akşam üzerleri ağaç üzerinde erginlere rastlanır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor