Fındık Yeşil Kokarcasi




Latincesi

Hastalık Tanımı

Erginler 11-14 mm boyda üstten görünüşü yeşil, kahve renkli yada yeşilimsi kahverengidir. Alttan görünüşü açık yeşil yada kırmızıdır. Karın üzeri (kanat altı) mor, antenlerin uç halkaları ve ayaklar koyu kırmızıdır. Antenler 5 parçalı olup, 2 ve 3'üncü halkalar eşit uzunluktadır. Erkeğin karın ucu çukur dişinin ise çentiklidir. Açık yeşil renkli yumurtalar fıçı biçiminde ve ortalama 1.3 mm. yüksekliktedir. Üst kısımlarda daire biçiminde ve nokta nokta kapakçık izi bulunur. Yumurtaların üzerinde açılmadan 1-2 gün önce siyah ve üçgen biçiminde yumurta kırıcısı ile embriyo'ya ait kırınızı 2 göz izi belirir. İlk iki nimf döneminde baş ve göğüs siyah, karın yeşil renklidir. Son üç dönemde ise tüm vücut yeşildir. Nimflerde antenler 4 halkalıdır. Kışı ergin olarak dökülmüş yapraklar altında yada benzeri korunmuş yerlerde geçirir. Kışlayan erginler mart sonları yada nisan'da sıcaklığın 18-20 °C' yi bulmasıyla kışlaklarından çıkmaya başlarlar. Çıkış kısa bir sürede tamamlanır ve çıkan erginler çiftleşip yumurtlamaya başlarlar. Dişiler yumurtalarını genellikle 14 yada 28'lik kümeler biçiminde ve fındık yapraklarının alt yüzlerine bırakırlar. 8-10 günde açılan yumurtalardan çıkan l. dönem nimfler yumurta kümesi üzerinde yada çok yakınında ve toplu olarak beslenirler. 2. dönemi otlar üzerinde geçirip 3. dönemden sonra fındıklar üzerine geçerek zararlı olmaya başlarlar. 5 nimf döneminin toplam süresi 2 ay kadardır. Temmuzda görülmeye başlayan yeni erginler haşata kadar meyveler, daha sonrada yapraklar üzerinde beslenmelerini sürdürürler.

Yaşayış

Ergin ve nimfler fındık meyvelerinde emgi yapmak suretiyle zararlı olurlar. Zarar biçimi diğer bazı heteropter' lerde olduğu gibi fındığın değişik gelişme dönemlerine bağlı olarak 4 şekilde ortaya çıkar. Normal iriliğe ulaşıncaya kadar geçen dönemde zarar «ören meyveler sarı karamuk, normal iriliğe ulaştıktan iç dolduruncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler ise kara karamuk olurlar. Meyvelerin yeni iç dolduğu dönemde emilmesiyle bulaşık ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz içler oluşur. Ergin ve nimfler olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde (temmuz içerisinde) beslenerek dış satım yönünden önemli olan lekeli iç tipi zararı oluştururlar. Karamuk ve şekilsiz iç biçiminde zarar gören meyveler dökülmekle birlikte, lekeli içler dökülmezler. Zararlı böylece hem ürün kaybına (Karamuk+şekilsiz iç) ve hem de ürün kalitesini olumsuz yönde etkileyen emgili iç (şekilsiz+lekeli iç) oluşumuna neden olurlar. Zararlı tüm Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygın fakat düşük yoğunlukta bulunur.

Kültürel Önlemler

Kimyasal Mücadele

Erginlere karşı yapılan uygulamalar kaplama bir ilaçlama gerektirmez. Bu nedenle W.P. formülasyonu dekara 6-8 litre su içerisinde atılabilir. Ancak nimflerin çok az hareketli oluşu nedeniyle temmuzun ilk yarısında yapılacak ilaçlamada tam bir basan sağlamak amacıyla dekara 50 litre ilaçlı su atılmalıdır. Öte yanda W.P formülasyonu günün her saatinde uygulanabildiği halde toz ilaçlar sabah - akşam serinliğinde yada bulutlu günlerde atılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Kışlamış erginlere karşı ayrı bir mücadele gerekmemektedir. Belirtilen ilaçlarla yapılacak fındık kurdu ilaçlamaları ile her iki zararlı kontrol altında tutulabilir. Fındık bahçelerinde kışlayan erginlerin çıkışı nisan'ın ikinci yarısında en üst düzeye ulaşmaktadır. Bu bakımdan ilaçlama uygulanacak bahçelerin seçimi bu dönemde yapılmalıdır. Bu amaçla 20 dekara kadar olan bahçelerden 10, 10-30 dekar kadar olan bahçelerden 20 ve 30 dekardan büyük olanlarda 30 ocak seçilir. Bu sahalarda sabah yada akşam serinliğinde bir bez çarşaf üzerine silkelenerek düşen erginler sayılır. 10 ocakta ortalama l veya çok kışlamış ergin bulunan bahçelerde fındık kurdu ilaçlamaları Mesurol yada Elocron ile yapılarak bu zararlı da kontrol altında tutulmaya çalışılmalıdır. Öte yandan nimflerin yahut akarın saptandığı bahçelerde ise ayrı bir ilaçlama gereklidir. Bu amaçla temmuzun ilk yarısında, yine yukarıda belirtilen yöntemle çalışmalar yapılarak ocak başına ortalama 1 nimf bulunan bahçelerde ilaçlama uygulanmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008