Fındık Yaprak Deleni




Latincesi

Hastalık Tanımı

Fındık yaprak deleni grimsi siyah renkte, elytrası daha açık renkli tüylerle kaplı, kısa ve küt hortumlu bir böcektir. Larvaları açık sarı renktedir. Kışı korunaklı yerlerde ve toprakta geçiren erginlerin ilkbaharda tomurcukların patlama döneminde fındık tomurcuk ve yapraklarında beslenmeye başladıkları görülür. Bir iki hafta beslenen dişiler çiftleşerek yumurtlamaya başlarlar. Yumurtlama süresi 1 .5 ay kadardır. Ergin ömrü ise 3 ay dolayındadır. Yumurtalar, yaprak alt yüzünde çoğunlukla orta damar olmak üzere, damarlar üzerinde hazırlanan yuvalara bırakılır. Kuluçka süresi ortalama 1 haftadır. Çıkan larvalar yaprak dokusu içinde beslenerek galeriler meydana getirirler. Olgunlaşan larvalar toprağa inerek pupa olurlar. Bunlardan haziran ayı ortalarından sonra erginler çıkar. Yaprak alt yüzünde beslenen bu erginler kışlağa çekilirler. Yılda 1 döl verir.

Yaşayış

İlkbaharda erginler genç yapraklarda çok sayıda küçük delikler açarlar. Yaprak büyüdükçe bu delikler de genişler. Yaz ve sonbaharda ise yaprak alt yüzünde çok sık ve küçük delikler açarlar. Ayrıca erginler yumurtalarını damarlar üzerine koyduğundan damarlarda kırılmalara ve gelişme bozukluklarına neden olurlar. Larvalar ilkbahar döneminde genç yaprakların epidermisleri altında galeriler açarak beslenirler. Yapraklar gelişince bu galeriler genişler ve yırtılmalar meydan gelir. Bu dönemde zarara uğrayan bahçeler kahverengi bir görünüş arz ederler. Zararlı bulaşık olduğu bahçelerde önemli zararlara sebep olur. Ancak dar alanlarda salgın yaptığından önemli değildir.

Kültürel Önlemler

Kimyasal Mücadele

İlaçlamalarda ağacın her tarafının iyice ilaçlanmasına dikkat edilmelidir. Bunun için atömizörlerle dekara 50 it. den az su atılmalıdır. Pülverizatör kullanılıyorsa normal kaplama ilaçlama yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

İlaçlamayı gerektirecek yoğunlukta zararlı bulunup bulunmadığını saptamak için bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 dekar büyüklükteki bahçelerden 10 ar; 10-30 dekar büyüklükteki bahçelerden 20 şer ve 30 dekardan büyük bahçelerden de 30 ar ocak 3 x 3.5 m boyutlu beyaz bir örtü üzerine silkelenmelidir, veya her ocak için steiner darbe hunisiyle 100 darbe yapılmalıdır. Ocak başına 5 ergin veya 100 darbede 50 ergin düşen bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamalara ilkbaharda mart sonlarında başlanmalı; 15 gün sonra ön sayımda anlatıldığı gibi bir kontrol yapılmalı ve ilaçlamayı gerektirecek zararlı varsa ikinci ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamalarda endosülfan kullanılmışsa 15 gün sonra ikinci ilaçlama mutlaka yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008