Dalkıran




Latincesi

Hastalık Tanımı

Dalkıran zararlısının dişileri 3 - 3.5 mm. erkekleri 2 mm. uzunluktadır. Yarım küre görünüşündeki erkekler açık kestane renkte uçucu kanatlan yoktur. Dişilerin rengi erkeklerden daha koyudur, Larva ve pupalar 4-5 mm. uzunlukta ve kirli beyaz renktedirler. Ergin olmaya yakın pupaların baş ve karın bölgeleri kızarmaya başlar. Yeni erginler de açık tuğla rengindedir. En önemli özelliklerinden birisi de ağaçların yıllık halkalarını takip eden yuvarlak bir galeri açmalarıdır. Dalkıran Galeri içinde ergin olarak kışlar. Haziran ortalarından sonra, sıcaklık 22-24°C ye erince galerilerden çıkan dişiler sağlıklı dallarda yeni galeriler açmaya başlarlar. Çiftleşme, galeriler içinde veya dışarı da olabilir. Ortalama olarak galeriler 'de 10 dişiye karşılık 1 erkek böcek bulunur. Galerileri açan dişi baş kapsülünün içinde taşıdığı Ambrosia mantarının sporlarını galeriye bulaştırır ve bütün galeri içi, kirli beyaz renkteki bu mantarlarla kaplanır. Galeri açma başlangıcından 10-15 gün sonra dik galerilerde yumurtlama başlar. 8 - 10 gün sonra çıkan larvalar galeride gelişmekte olan Ambrosia mantarı ile beslenirler. Ağaçların odun kısmında beslenmezler. Larvalar 3-4 hafta beslendikten sonra gelişirler ve pupa olurlar. Pupadan 8-10 gün sonra çıkan yeni erginler ertesi yıl çıkış zamanına kadar bulundukları galeride kalırlar. Bir dişi ortalama 50 kadar yumurta bırakır. Fakat bunların ancak yarısı ergin hale gelebilir. Nisan ve mayıs aylarında bakteri (Kanthomonas corylina ) hastalığı yüzünden kurumaya başlayan dallar, bu böcek üzerinde cezp edici tesir gösterdiğinden böyle dallarda hazirandan önce yeni galeri görülebilir. Fakat bunun mücadele yönünden önemi yoktur. Dalkıran yılda 1 döl vermektedir

Yaşayış

Ergin dişiler, 0,8-7 cm kalınlıktaki ağaç gövde ve dallarında galeriler açarak zararlı olurlar. Genellikle bir sürgün dibinden 2 mm çapında yuvarlak bir delik açarak dala giren böcek, kambium dokusunun 2 mm kadar altında ağacın yıllık halkalarını takip eden bir çevre galeri açar. Çevre galerilerinin her iki tarafında çıkmaz sokak şeklinde dik galeriler bulunur. Bir galeri sisteminde 1-8 dik galeri bulunabilir ve galeriler 6 cm uzunlukta olabilirler. Galeri yerinin kapatılması mümkün olmadığından buradan devamlı bitki öz suyu dışarı sızmakta ve ağaç zayıflamaktadır. Bu sızıntılar ağaç gövdelerinde siyahımsı, izler bırakmaktadır. Hücuma uğrayan bir dal, galeri sayısı, dalın kalınlığı ve sağlık durumuna göre değişmek üzere zayıflar yan dalları veya tümü kurur. Genel olarak 2-3 cm kalınlıktaki dalları 1 galeri kurutmaktadır. Dalın kalınlığı 5 - 6 cm veya daha fazla ise 3 - 4 galeri sistemi böyle dalları ya tamamen verimden düşürür veya kurutur. Sahile yakın olan tüm bahçelerde ve iç kısımlardaki münferit bahçelerde yaygın olduğu saptanmıştır.

Kültürel Önlemler

Kimyasal Mücadele

İlaçlamalarda iyi bir kaplama başarısı esas olduğundan, ocak başına 1 litre, ilaçlı su püskürtmelidir. İlaçlanacak sahada daha önce mekaniksel mücadelenin uygulanması ihmal edilmemelidir. O takdirde su sarfiyatı ve ilaçlama zorluğu azalacaktır. Bütün dallar kök boğazından 0.8 cm kalınlıktaki sürgünlere kadar iyice ıslatılmalıdır. Mekaniksel mücadele de ise bütün kuru ve zayıf dallar kış aylarında kesilerek yakılmalıdır. İlaçlanan bahçelerde, ilaçlama bitirildikten sonra 20 gün süreyle hayvan otlatılmamalıdır. Rüzgarlı günlerde ilaçlama yapılmamalı ve ilaç ambalaj artıkları imha edilmelidir.

İlaçlama Zamanı



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



Merhaba, Ordu/ÜnyeÆde yaşamaktayım.Fındık bahcelerımızde ve ormanlarda Agacların govdelerınde sıyahımsı ınce canlılar var ve dallar kendılıgınden kırılıryor, bazılarıda kurumalar var,tam olarak adını bılmıyorum ama dalkıran olabılecegınden suphelendıgımız zararlı var. Bu ılaclamayı sadece bızım yapmamız ne kadar faydalı olur? Etraftakı koylerde ve ormanlarda bu zararlı asırı derecede var bakanlıkla bu konuda gorusmeler yapılmıyor mu? yada bız kımınle muhatap olmalıyız? cevap yazarsanız sevımırım, teşekkurler.

zeliha saladze , 24.08.2009




tarimziraaat.com © 2008