Tarım ve Ziraat Bilgi Bankası...
 

 


Ana Sayfa Balıkçı Barınakları Çeşit Kataloğu Çevre ve Orman Tarımsal Desteklemeler Faydalı Bilgiler Firma Rehberi Gıda Gübreleme Hastalık ve Zararlılar Hayvancılık Köşemiz Hizmetiçi Eğitim Programı Madenler Makine Desteklemesi Peyzaj Süs Bitkileri Staj Başvuruları Su Ürünleri Grup Toplantısı Sulama Bilgileri Şifalı Bitkiler Tarımsal Dokümanlar Tarım Fuarları Tarımsal İstatistikler Tarımsal Mevzuat Tarım Sözlüğü Tarım Takvimi Üretici Birlikleri Yemek Tarifleri Yetiştiricilik Bilgileri Zirai Mücadele İlaçları Zirai Ürün Fiyat Endeksi İletişim

Yapılan Son Yorumlar

Hayvancılık Desteklemeleri
Tarımsal destekleme alabilmek için müracaat tarihlerini öğrenebilirmiy

Fidan Kataloğu
iki ceviz fidanların mesafesi kac metre olmalı. teş.

Fidan Kataloğu
iki ceviz fidanın mesafesi nekadar olması gerek teşekurler

Fidan Kataloğu
elimde hobi olarak kendi yetiştirdiğim 500 adet santa marya, 500 adet

Yem Bitkileri Desteklemeleri
2007 yılında ekmiş oldumuz korunga bitkisinin desteği halen alamadık

Balıkçı Barınakları
MARMARIN ELEKTRONIK&ELEKTRIK OTOMASYON SISTEMLERI WWW. MARMARİNELECTRO

Tarla Bitkileri Desteklemeleri
buğday destekleriyle ilgili baş vurular ne zaman yapılır örenmek istiy


» »Hastalık ve Zararlılar » »Meyve Zararlıları

Kestane İç Kurtları Tanıtımı

Tanımı ve Yaşayışı Zarar Şekli Konukçuları Kültürel Önlemler Kimyasal Mücadele Etken Maddeler Kullanılan Ticari İlaçlar

C.splendana erginleri, genel olarak gri ve gri kahve renkli; kanat açıklığı 17-19 mm olan kelebeklerdir. Ön kanatlar gri-kül renginde veya kahverengi gri olup açık renk enine çizgiler ile desenlidir. Yumurtaları, 0.55x0.72 mm boyutlarında; genellikle oval veya mercimek şeklinde olup fildişi renklidir. Larvalar, genel olarak süt beyaz veya pembe beyaz renkli olup 5 larva dönemine sahiptir. Son dönem larva, 12-17 mm uzunlukta olup topraktan oval bir kokon yapmakta, bu kokon içinde hatif sarımsı bir renk alıp boyu kısalıp kalınlaşarak pupa olmaktadır. Pupa, kahve renkli 8-11 mm boyundadır.

C.elephas erginleri, gri-san ve kızılımtırak gri renkli, 6.0-10.5 mm boyunda olup başın ön tarafında dişilerde hemen hemen vücut uzunluğu kadar, erkeklerde bunun yarısı kadar uzunlukta bir hortuma sahiptir. Yumurtaları, 0.5 x 0.3 mm boyutlarda; ovalimsi beyaz renklidir. Larvalar, krem-beyaz renkli bacaksız larva tipinde olup 7-12 mm uzunluktadır ve olgun larva olmak için 4 dönem geçirir. Genç pupa beyaz renkte ve serbest pupa tipinde olup yavaş yavaş daha koyu renk alır.

C.splendana , kışı son dönem larva olarak toprakta, yüzeye yakın derinlikte, dış etmenlere çok dayanıklı, topraktan yapılmış bir kokon içinde geçirir (bu süre 8-10 ay kadardır). Larvalar, temmuz ayı içinde kokonlarda pupa olur, 20-30 gün sonra da kelebekler çıkar. Ergin uçuşları, ağustos ayı ilk haftası başlayıp eylül ayı başında en yoğun olur ve eylül ayı sonunda son bulur. İlk erginler görüldüğünde fenolojik olarak; kestane kirpileri, ortalama 6.35(5.00-7.50) cm. dış, 2.35(1.50-3.50) cm iç çaplıdır, uçuş sona erdiğinde ise kirpiler içinde meyveler hasat olgunluğuna yaklaşmıştır. Yumurtlama, dişilerin çıkışı ve çiftleşmeden 4-5 gün sonra başlar. Bir dişi 60-300 yumurta bırakabilir. Yumurtalar, genellikle kirpilerin yakınındaki yapraklara ve yaprak orta damarı boyunca tek tek bırakılır. Yumurtalardan 10-12 gün sonra çıkan larva, hemen kirpiye girer ve meyveye geçerek tüm gelişmesini meyve içinde tamamlar. Bir meyve içinde bir tek larva gelişmesini tamamlar ve bu süre 40-45 gün kadardır. Olgun larva, çoğunlukla hasat ile birlikte (ekim ayı başı) meyveleri terk edip kışı geçirmek üzere toprağa iner. Bu terk, kademeli olarak (en az 1-5-2 ay) sürer. Yılda 1 döl verir.

C.elephas , Kışı toprakta çoğunlukla 3-15 ( en fazla 70) cm derinlikte larva olarak geçirir ( bu süre de 8-10 ay kadardır). Larvaların büyük çoğunluğu, ertesi yıl pupa olduğu halde; bir kısmı 2-3 ve hatta 4 kışlama geçirmek için toprakta kalabilir. Toprakta kışlayan larva, çoğunlukla kendi salgıları ile çeperi sıvanmış; dış etkiler ile hemen bozulan, topraktan bir yuva hazırlar. Larvalar, haziran ayından itibaren pupa olmaya başlar ve ağustos ayı ilk haftasından itibaren de erginler çıkar. Ergin uçuşları ağustos sonu-eylül ortalarında en yoğun olup ekim ayı ilk haftasına kadar devam edebilir. Bu dönemler, fenolojik olarak da C.splendana ile aynı dönemlere denk gelmektedir. Ergin çıkışından hemen sonra çiftleşme olur ve 8-10 gün sonra yumurtlama başlar. Bir dişi 20-50 yumurta bırakabilir. Ergin dişiler, uzun hortumları ile, yumurtaların genellikle kirpilerin içindeki kestane meyvelerine, bazen meyve kabuğuna bırakılmasına yardımcı olur. Yumurtaların inkubasyon süresi, 5-8 (15-20) gün olup yumurtadan çıkan larva meyve İçinde beslenip gelişmesini meyve içinde tamamlar. Bir meyve içinde birden fazla; çoğunlukla 1-2 (en fazla 8-10) C.elephas larvası gelişebilir. Larva gelişme süresi 30-40 gün kadar olup larvalar olgunlaşınca meyveyi terk edip toprağa inerler. Bu terk olayı da, C.splendena da olduğu gibidir. Genel olarak yılda l döl verir.

Ip numaranız
: 38.103.63.62
Ad Soyad *
Mail Adresi *
Telefon
Mesajınız *
* Doldurulması zorunlu alanlar
© 2008 tarimziraat.com
site ekle kestane İç kurtları tanıtımı tarım ziraat Contenuto di sostanze nutritive Composição de alimentos Inhalt von Nährstoffen Contenido de nutrientes La Composition des Aliments Food Composition Guida gatto Guia de gatos Führer für Katzen Guía de gatos Guide of Cats