Aşı kalemleri nasıl ve saklanmalıdır




Aşı kalemleri nasıl ve saklanmalıdır

Kalem aşılarının başarılı olmasında aşı kaleminin büyük payı vardır. Eğer aşı kalemi kalite bakımından yetersizse aşı başarısız olacaktır. Aşı kalemlerinin alınıp saklanması aşağıda açıklanan yönteme göre yapılır.

Aşı kalemleri, mevsimsel duruma bağlı olarak Ocak-Mart arasındaki bir dönemde hazırlanabilir. Ancak kalemlerin alınmasından önceki 48 saat içinde don olayı meydana gelmemelidir. Kalemler, mutlaka gözlerin durgun olduğu, kabarmadan önceki dönemde alınmalıdırlar. Kalemler, saklama koşulları iyi ise erken mevsimde, aksi takdirde mümkün olduğu kadar aşılama zamanına yakın bir zamanda kesilmelidir.

En iyi aşı kalemleri, geçen yılın sürgünlerinden elde edilir. Bu sürgünlerin orta kısımları uygun olup, sağlam ve iyi tomurcuklar gözle görülebilir. Üzerinde çiçek tomurcuğu bulunan sürgünler alınmamalıdır. Sürgünlerin tam olgunlaşmamış uç kısımları da kesilip atılmalıdır. Çünkü bu kısımlarda öz, oduna göre daha fazla olup, karbonhidratlar gibi depo maddeleri daha az bulunur. Kalem alınacak sürgünler 0.6-1.2 cm çapı nda, boğum araları kısa ve pişkinleşmiş olmalıdır. Büyümesi durgunlaşmış ağaçlardan kalem alınmamalıdır. Böyle ağaçlarda iyi sürgün oluşumu sağlamak için kış döneminde kısa budama yapılmalıdır.

Kalemler istenen çeşidin yüksek verimli, kuvvetli ve sıhhatli ağaçlarından alınmalıdır. Virüslü ağaçlardan özellikle sakınmalıdır, istenmeyen mutasyonların sık sık görüldüğü turunçgil gibi türlerde kalemler bahçeden rasgele alınmamalı, aksine yüksek kaliteli, bol meyve veren tek bir ağaç, kalem damızlığı olarak ayrılmalıdır.

Aşı kalemleri ağaçtan kesildikten sonra muhafazaya uygun olacak şekilde hazırlanırlar. Tomurcuğun alt kısmında, kalemi hazırlamaya yetecek uzunlukta bir bölüm bulunmalıdır. Demetler haline getirilen aşı kalemleri lastik bir bantla bağlanıp, etiketlenirler. Daha sonra ya nemli kağıtlara sarılarak veya nemli perlitle birlikte plastik torbalara yerleştirilirler. Saklama ortamında ayrıca peat yosunu da kullanılabilir, Ortamda çok fazla olmamak koşuluyla, kalemlerin kurumasını önleyecek derecede nem bulunmalıdır. Ayrıca hastalık mantarlarının gelişimini önlemek amacıyla nemlendirme suyuna mantar öldürücü ilaçlar da karıştırılabilir.

Muhafaza ortamının sıcaklığı, muhafaza süresine göre değişir. Genel olarak kalemler -1°C, +4°C arasında bir sıcaklıkta saklanabilirler. Eğer muhafaza süresi 2-3 haftayı geçmeyecekse 4-10°C ' lerdeki sıcaklıklar yeterli olur. 1-3 ay gibi uzun süren muhafazalarda ise 0 °C' ye yakın sıcaklıklar tercih edilmelidir. Az sayıdaki materyaller evlerdeki buzdolabında saklanabilirler. Demetler dikey olarak, fakat baş aşağı gelecek şekilde konulursa, tomurcukların gelişmesi kısmen engellenir. Bu durum özellikle yüksek sıcaklıklardaki muhafazada önem taşımaktadır. Meyve türlerinin kalemleri karışık olarak depolanmamalıdır. Çünkü, örneğin elma meyveleri tomurcuklarda olgunluğu ilerleten etilen gazı çıkarırlar. Muhafaza süresince kalemler kontrol edilmeli, nemin kaybolması durumunda, ortam nemlendirilmelidir. Aşı kalemleri aşılama sırasında da fazla sıcaktan ve kurumadan korunmalıdır. Bu amaçla nemli bir bez çuval kullanmak yararlı olur.


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (7)



ceviz güneydoğuda olmaz çünkü sıcaktır.rakım düşüktür.ancak kulp ilçesinde olur

Dicle Piran , 18.06.2019


Merhabalar bahcemde 3 tane yabani vişne ağacı vardı geçen hafta kestim bu hafta da yarma asi yöntemiyle asiladim sonra internetten araştırdım nisan mayıs ayında yapılması gerektiği yazıyordu ben bugün asiladim bir sıkıntı olurmu?

halil uysal , 24.02.2018


kullanıcı resmi Avukado aşı kalemi lazım 1600 adet uygun fiyattan veren olursa alabilirim 05427243498

Hakan , 14.12.2019


Ceviz aşı Kalemi Lazım 300 Adet Lazım Acil Dönüş Yaparmısınız.

Öztürk Şenocak , 08.02.2018


selamlar.Amatör olarak bahçemde aşı yapıyorum 25-30 tane lazımfiyat nedir. tel cevapsız arama yapın ben size döneyim. Sinop Boyabat lı öğretmen 06.01.2016

Yusuf Gökgöz , 06.01.2016


ıyı gunler benım elımde budayacagım 300 adet ankarada bulunan chandler cevız bahcemde budama yapacagım aşı kalemı ıhtıyacı olan bana maıl ıle ulasabılır .fıdanlarım fupaş fıdancılıktan sertıfıkalı olarak alınmıstır.ortalama 1000 e yakın aşı kalemı çıkar 2 goz olacak sekılde.ısteyene uygun fıyattan gonderebılırım .saygılar

sedat kara , 22.02.2015


kullanıcı resmi Chandler cevizi aşı kalemi almam lazım yardım olursanız sevinirim.tel.0542 840 1989 Sincan ANkara dayim

Erol , 10.01.2016


internette herseyi anlatiyorlar ancak asilama zamanlarini anlatmiyorlar cunku her fidan icin belli zamanlar vardir mesala kiraz kacinci ayda yapilir vb hicbiri bunu soylemiyor anlatiyor anlatiyor bos asilama zamanlamasi cok onemlibu konuda bilgilendirirseniz cok sevinirim

emrullahbaykara , 26.10.2014


kullanıcı resmi cevizde kabuk altı kalem aşı zamanı en iyi zaman aşılacak oldugunuz anac uyanmış ve kedi kulagı büyüklüğünde yapraklandığı zamandır

gacar , 08.04.2016


Kalem aşısı hangi tarihlerde yapılır Ben elazığliyim selamlar sağlıklı bir yaşam dilerım

YILMAZ ÖZDEMİR , 28.02.2012


kullanıcı resmi Ceviz aşısı mayısta.

Coşkun , 18.02.2018


kullanıcı resmi KARDEŞİM 14YASİNDAN BERİ AŞI YAPARIM,GENELDE KALEM AŞI,ŞUBAT 20 DEN MART SONUNA KADAR,FİLİZ YAPMAMIŞ HER TÜRLÜ KALEMLE AŞI YAPILIR.YALNIZ KİRAZ VİŞNE İNCİR MART 20 DEN SONRA YAPİLMALİ,CEVİZ MART 10 DAN İTİBAREN YAPILIR,DUT NİSAN AYINDAN ÖNCE YAPILMAZ.ONEMLİ İKİ NOT,1-KALEMLER ASLA FİLİZ VERMEMİŞ OLCAK 2- ÇOK DİKKAT EDİN BURAYA ÇÜNKÜ SORAN ÇOK,DUT İNCİR ASMA CEVİZ BUNLARDAN İKİSİ ACI SÜT,İKİSİ SU VERİR.BU DÖRT VEYVA AĞACINA AŞI YAPARKEN,DİKKAT; ÖNCE ALT TARAFINDAN KARŞILIKLI ODUNSU TABAKAYA KADAR İŞARET PARMAĞI KALINLIĞINDA YONTUN YANİ KESİN O YARAYI AĞAÇ KAPATIR ACI SÜT VE SU ORDAN AKAR, YUKARI ÇIKIP AŞIYA ZARAR VERMEZ AŞINIZİ YAPABİLİRSİNİZ.KOLAY GELSİN.

Bayram , 11.02.2020


kullanıcı resmi Badem ağacına hangi ayda aşı yapılır

İsmail05 , 03.05.2020




tarimziraaat.com © 2008